Hoewel de acute nood rond torenhoge prijzen van gas en stroom wat lijkt af te nemen door dalende energieprijzen, blijft de interesse van Nederlanders in verduurzaming van de eigen woning groot.

Volgens een recente peiling van financieel intermediair De Hypotheker heeft ruim 4 op de 5 huiseigenaren in Nederland de afgelopen twee jaar maatregelen genomen rond verduurzaming of is men van plan dit de komende twee jaar te doen.

Om huiseigenaren een handje te helpen zijn er tal van subsidiemaatregelen, maar die zijn helaas niet allemaal even makkelijk te doorgronden. Afgelopen week meldde de Vereniging Eigen Huis bijvoorbeeld dat één op de drie huiseigenaren afhaakt bij het aanvraagproces voor de landelijke ISDE-regeling, waarbij je voor zaken als isolatie of de aanschaf van een warmtepomp subsidie kunt krijgen.

Wie kijkt naar mogelijkheden voor verduurzaming van z’n huis, kan het beste een stappenplan volgen. Want het is bijvoorbeeld niet slim om met een ouder huis een (hybride) warmtepomp aan te schaffen om je gasverbruik te verminderen, als je nog weinig hebt gedaan aan isolatie.

Lees ook: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang

Om enig overzicht te scheppen wat betreft de verschillende soorten subsidies, biedt Business Insider een samenvatting van de actuele stand van zaken.

We behandelen hieronder eerst vier handige weetjes en gaan daarna wat dieper in op vier landelijke regelingen voor verduurzaming van de eigen woning

  • Je kunt soms lokale subsidies krijgen voor verduurzaming via regelingen van gemeenten en provincies. Via de Energiesubsidiewijzer kun je kijken wat er in jouw gemeente mogelijk is.
  • Wie zonnepanelen koopt, hoeft sinds 1 januari 2023 geen btw meer te betalen bij de aanschaf; dat scheelt 21 procent. Verder is voor de stroom die je opwekt met zonnepanelen en teruglevert aan het net, vooralsnog de fiscaal gunstige salderingsregeling van kracht. Het kabinet Rutte wil deze regeling vanaf 2025 afbouwen, maar hierover is nog geen definitief besluit genomen door de Eerste Kamer.
  • Het arbeidsloon voor isolatiemaatregelen bij woningen ouder dan twee jaar valt onder het lage btw-tarief van 9 procent.
  • Je kunt tegen relatief gunstige voorwaarden geld lenen voor verduurzaming via een energiebespaarlening of duurzaamheidskorting op de hypotheek.

Hieronder gaan we in op vier landelijke subsidieregelingen voor verduurzaming van woningen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Deze overheidssubsidie, afgekort als ISDE, is bedoeld om op verschillende manieren je woning te verduurzamen. Je huis beter isoleren? Een warmtepomp en/of zonneboiler aanschaffen? Aansluiting op het warmtenet? Er zijn veel manieren om deze subsidie te verkrijgen

De ISDE-regeling telt momenteel twee varianten wat betreft isolatiemaatregelen. Je neemt binnen twee jaar twee of meer maatregelen, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en HR++ glas. Of je combineert 1 isolatiemaatregel met bijvoorbeeld een warmtepomp. In dit geval geldt een relatief hoog subsidiebedrag.

Je kunt ook één isolatiemaatregel nemen, maar dan geldt een lager subsidiebedrag.

Via de ISDE-regeling kun je ook apart subsidie krijgen voor een warmtepomp. Volgens Milieu Centraal krijg je voor een hybride warmtepomp, die samenwerkt met je cv-ketel, tussen de 1.950 euro en 3.000 euro subsidie. Dit type warmtepomp kost vaak rond de 6.000 euro.

Voor een volledig elektrische lucht/water-warmtepomp zijn de subsidiebedragen 1.950 euro tot 3.750 euro, maar die kosten vaak rond de 13.000 euro.

Kijk hier voor meer informatie over de ISDE-regeling

Subsidie verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaren (SVVE)

Voor verduurzamingsmaatregelen die via VvE's (Vereniging van Eigenaren) worden aangevraagd, geldt een aparte susbidieregeling: de SVVE. De regeling richt zich op isolatiemaatregelen en kan ook worden gebruikt voor het installeren van een warmtepomp of zonneboiler.

Lees hier meer over de SVVE-regeling

Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)

De subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) is een subsidieregeling van de overheid die erop is gericht om het gasverbruik te verminderen en aansluiting op het warmtenet te stimuleren. Deze regeling is vooral gericht op gemengde VvE's en verhuurders van één of meerdere woningen.

Omdat het aansluiten van een woning op het warmtenet een dure grap is, wordt een groot deel van de subsidie, die maximaal vijfduizend euro per woning bedraagt, gebruikt voor aansluitingskosten. De rest is bedoeld voor het volledig aardgasvrij maken van een woning.

Tot eind 2023 kunnen aanvragen gedaan worden. Van de ruim 195 miljoen euro die hier tussen 2020 en eind 2023 voor is gereserveerd, is nog 96 miljoen euro beschikbaar.

Lees hier meer over de SAH-regeling

Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)

De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is bedoeld voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) of energiecoöperatie die energie uit duurzame bronnen als zonne-energie, windenergie of waterkracht wil opwekken.

De regeling duurt voorlopig tot 1 november 2023. Het budget voor dit jaar is vastgesteld op 150 miljoen euro, waarvan nog 116 miljoen euro beschikbaar is..

Lees hier meer over de SCE-regeling

LEES OOK: Vast energiecontract vanaf 1 juni: lagere prijzen gas en stroom – maar zo hoog kan opzegboete uitvallen